پروژه گردشگری تالاب پیرسلمان در گرو پیوست زیستمحیطی است
میراث فرهنگی منتظر تأمین اعتبار تهیه طرح نمونه تفصیلی تالاب پیرسلمان بوده و محیطزیست آسودهخاطر از ارائه پیوست زیستمحیطی، دغدغهمند پسماند حاصل از حضور گردشگران در منطقه است.
روزنامه سپهر غرب :
اسدآباد یکی از شهرهای خوشآبوهوای استان همدان با طبیعتی بکر و چشمنواز در 15 کیلومتری غرب خود، تالاب امامزاده پیرسلمان در ارتفاع یکهزار و 920 متری از سطح دریا را دارد؛ این تالاب دائمی با مساحت بیش از یک هکتار، یکی از بزرگترین تالابهای همدان با فعالیت تعدادی چشمههای جوشان در منطقه است.
تالاب پیرسلمان در جوار امامزاده سلمان شهر اسدآباد، یکی از قطبهای گردشگری زیارتی و سیاحتی استان است و در فصول مختلف گردشگران بسیاری برای زیارت امامزاده و استراحت در خنکای تالاب، این منطقه را بهعنوان مقصد گردشگری خود انتخاب میکنند؛ تالاب پیرسلمان همچنین در فصول مهاجرت، زیستگاه مناسبی برای پرندگان مهاجر بهشمار میآید.
اداره کل میراث فرهنگی استان سال جاری وعدههایی مبنی بر تقویت زیرساختهای این منطقه عنوان کرده بود و رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اسدآباد نیز به ایجاد امکانات رفاهی و ساخت 10 چشمه سرویس بهداشتی در اطراف منطقه گردشگری تالاب پیرسلمان بهعنوان برنامههای این اداره برای گردشگران، اشاره کرده بود.
اما درنظر گرفتن پیوست زیستمحیطی پروژههای گردشگری بهویژه تالاب پیرسلمان از موضوعات مهمی است که با توجه به مهاجرت پرندگان طی ایام مختلف سال به این تالاب، جذب گردشگر بدون لحاظ الزامات زیستمحیطی باعث از بین رفتن امنیت این پرندگان میشود که باید محیطزیست تدابیر خاصی در این خصوص داشته باشد.
بهمنظور بررسی این موضوع و آگاهی از چند و چون اقدامات میراث فرهنگی و محیطزیست با مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان و رئیس اداره محیطزیست طبیعی استان همدان گفتوگو کردیم.
علی مالمیر در گفتوگو با خبرنگار ما ضمن اشاره به مهمترین اقدامات اداره کل مدیرکل میراث فرهنگی استان همدان در تأمین زیرساختهای تالاب پیرسلمان، اظهار کرد: انتقال برق و روشنایی به این تالاب ازجمله اقدامات مؤثر میراث فرهنگی در این خصوص بوده است.
وی با بیان اینکه برنامههای دیگری نیز بهمنظور ایجاد سایر زیرساختها داشتیم، گفت: بهدلیل اینکه زمینی در اختیار نداشتیم، این مهم میسر نشد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان بیان کرد: بخشی از زمین این منطقه اوقافی، بخشی در تملک منابع طبیعی و بخشی نیز در اختیار بخش خصوصی است.
وی با بیان اینکه در آخرین مرحله طبق توافق صورتگرفته مقرر شد دستگاههای دارای زمین اراضی را در اختیار سازمان اوقاف قرار دهند، افزود: این اقدام به آن منظور است که اوقاف بتواند سایر زیرساختها را در این خصوص فراهم کند.
مالمیر با تأکید بر آنکه باید طرحی بهعنوان نمونه برای این منطقه آماده شود، تصریح کرد: آنچه نیاز است در تالاب پیرسلمان رخ دهد، درخواست شده و مورد تأکید فرماندار نیز قرار گرفته است که درصورت تأمین اعتبار، طرحی را برای این منطقه نمونه آماده میکنیم.
وی با بیان اینکه ضمن تهیه طرح مذکور فراخوانی بهمنظور جذب سرمایهگذار انجام خواهد شد، ادامه داد: در این صورت سرمایهگذار بخش خصوصی ورود خواهد کرد تا سایر تسهیلات مورد نیاز را تأمین کند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان خاطرنشان کرد: درخواست 150 میلیون تومان اعتبار بهمنظور آمادهسازی طرح نمونه تفصیلی این منطقه را داریم.
وی با بیان اینکه تالاب پیرسلمان بسیار زیبا و پُرظرفیت در بحث گردشگری است، یادآور شد: این تالاب میتواند برای گردشگران جذاب باشد، اما باید با برنامه در مورد آن عمل کرد.
مالمیر با تأکید بر اینکه باید ملاحظات زیستمحیطی این تالاب لحاظ و حفظ شود، اظهار کرد: با لحاظ ملاحظات زیستمحیطی باید ظرفیتهایی نیز برای حضور گردشگران و حتی اقامت آنها در این منطقه فراهم شود که بتواند در اقتصاد منطقه تأثیرگذار باشد.
وی با بیان اینکه ضرورتاً باید دستگاههایی که در این منطقه فعالیت دارند در قالب یک طرح اقدام کنند، گفت: آنها باید با یکدیگر هماهنگ باشند تا آسیبی به مجموعه وارد نکنند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان بیان کرد: اصرار ما بر تهیه طرح است که فعالیت اداره کل اوقاف، ورود سرمایهگذار، ورود میراث فرهنگی و سایر دستگاهها نیز براساس این طرح باشد.
رئیس اداره محیطزیست طبیعی استان همدان نیز درخصوص وضعیت تالاب پیرسلمان یادآور شد: اکنون این تالاب وضعیت آب و پوشش گیاهی مناسبی دارد و تعدادی از پرندگان مهاجر نیز در آن ساکن هستند.
فاطمه کاظمینی درخصوص مشکل فاضلاب در این منطقه تصریح کرد: بحث آلودگی تالاب با فاضلاب مربوط به سرویسهای بهداشتی امامزاده پیرسلمان در این منطقه است که قرار بر تخریب و جانمایی درست و با در نظر گرفتن سیستم های کنترل آلودگی آماده گردد و با این اقدام دیگر فاضلابی وارد تالاب نخواهد شد.
رئیس اداره محیطزیست طبیعی استان همدان افزود: بحث پسماند تولیدشده و پراکنده در منطقه حاصل از حضور گردشگران است و این یک معضل بوده که گردشگران بیتوجه به بحث زیستمحیطی منطقه ، برنامه مدیریت پسماند را رعایت نمی کنند و حجمی از زباله را بر جای می گذارند. وی با اشاره به پروژه میراث فرهنگی در بحث گردشگری این منطقه، خاطرنشان کرد: اگر در قالب طرح گردشگری موضوعی داشته باشیم، مشمول ارائه گزارش ارزیابی زیست محیطی بوده که رعایت ملاحظات و حریم زیستمحیطی تالاب ضروری هست.
کاظمینی با بیان اینکه درحال حاضر تالاب پیرسلمان در فهرست طرح حفاظت،پایش و احیاء تالاب ها و رودخانه های در معرض خطر سازمان نیست، ادامه داد: تاکنون صرفاً تالاب آقگل در این طرح قرار گرفته و برنامه مدیریت زیست بومی آن در دست تدوین و نهایی شدن می باشد.
وی با تأکید بر اینکه درخصوص تالاب پیرسلمان ابتدا باید حد و بستر تالاب مشخص شود، اظهار کرد: تعیین حد و بستر تالاب با آب منطقهای و وزارت نیرو می باشد و اما به استناد مواد قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست ، تالاب متعلق به دولت و در اختیار سازمان محیطزیست هست و سازمان در بهره برداری از آن قائم مقام محسوب می شود .
وی با بیان اینکه تمام طرحهای گردشگری مشمول ارائه گزارش ارزیابی و یا توجیهی زیست محیطی متناسب با شرایط و عنوان طرح هست که با پیشنهاد آن می بایست از سوی اداره کل میراث فرهنگی تهیه شود ، بیان کرد: باید دید اداره کل میراث فرهنگی در این خصوص چه برنامهای دارند و این موضوع به چه شکل ارائه خواهد شد.
کاظمینی با تأکید بر اینکه درصورتی که بخواهند برنامه گردشگری در تالاب پیرسلمان داشته باشند باید پیوست زیستمحیطی ارائه شود، افزود: با ارائه گزارش زیستمحیطی ، طی جلسه ای فنی در اداره کل محیطزیست موضوع بررسی و درصورت تأیید، برنامههای گردشگری اجرا می گردد.
بحث گردشگری تالاب پیرسلمان که مطرح بوده، در انتظار تهیه طرح نمونه تفصیلی از سوی میراث فرهنگی است تا با درنظر گرفتن پیوست زیستمحیطی و درصورت تأیید نهایی، از سوی اداره کل محیطزیست برنامههایی در حوزه گردشگری تالاب اجرا شود؛ اما تولید پسماند از حضور گردشگران در تالاب از دغدغهها و معضلاتی است که مسئولان امر باید در این خصوص نیز چارهای بیندیشند.
.